Co warto wiedzieć o hodowli kóz w gospodarstwach ekologicznych

W Polsce najbardziej popularnymi zwierzętami hodowlanymi są świnie, krowy, konie, drób, owce. W latach osiemdziesiątych lista popularnych zwierząt hodowlanych została rozszerzona o kozy. Do ich popularności przyczyniły się przede wszystkim walory zdrowotne koziego mleka, które stało się alternatywą dla mleka krowiego w przypadku karmienia dzieci dotkniętych alergią lub skazą białkową. Zdecydowana większość hodowanych w Polsce kóz, to zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych.

Jakie są najlepsze rasy kóz?

W zdecydowanej większości gospodarstw hodowane są kozy będące przedstawicielami gatunków rodzimych. Są one najbardziej odporne na choroby i najlepiej potrafią przystosować się do warunków bytowych. W Polsce najczęściej hoduje się kozy nazywane bezrasowymi. Są to po prostu kozy użytkowe. Poza nimi w hodowlach spotkamy:

  • kozy białe uszlachetnione;
  • kozy barwne uszlachetnione – o brązowym umaszczeniu z charakterystycznymi ciemnymi pręgowaniami;
  • saaneńskie – wysokie, smukłe, umaszczone w kolorze białym;
  • alpejskie – ubarwienie ciemnobrunatne lub białe;
  • burskie;
  • anglonubijskie.
  • Kozy dwóch ostatnich ras są najmniej popularne.

Czym karmić kozy?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. W odróżnieniu od innych zwierząt hodowlanych, kozy bardzo często zjadają zioła, pędy i liście drzew i krzewów. Nie jest to karma pełnowartościowa i nie może być ona podstawą ich wyżywienia. Muszą one otrzymywać nie tylko zielonkę, ale również:

  • rośliny okopowe ze szczególnym uwzględnieniem marchwi pastewnej i buraków pastewnych;
  • ziarna zbóż;
  • nasiona roślin strączkowych.
  • Nasiona roślin strączkowych i zbóż należy podawać w postaci śruty.

Tak różnorodna karma uwzględniająca również liście i młode pędy akacji, wierzby i lipy dostarczy im niezbędnych składników pokarmowych, do których w przypadku kóz należą także garbniki.

W gospodarstwach ekologicznych, w którym są hodowane kozy nie wolno stosować antybiotyków, stymulatorów wzrostu, nasion zbóż genetycznie modyfikowanych i suplementów dostarczających witamin.

Autorem artykułu jest: Klub super Hodowcy promujący żywienie zwierząt