Zawsze pyszne oscypki

oscypkiOscypki to chyba wszystkim znane sery podhalańskie. Ich charakterystyczny słodko słony smak jest na pewno ciekawą propozycją kulinarną. Może być powiem dodatkiem lub składnikiem głównym wielu ciekawych dań. Nawet sam oscypek upieczony na grillu stanowi ciekawą przekąskę. W zasadzie nie powinno to dziwić, polskie dania od wieków opierały się na bogactwie polskich upraw i hodowli.

Dzięki różnorodnym warunkom klimatycznym i ukształtowaniu terenu w każdym państwie wykształciły się charakterystyczne dania i sposoby ich przyrządzania, dlatego należy sięgać do tradycji aby poznać przysmaki kulinarne które mamy niemal pod nosem. Dzięki organizowanym targom międzynarodowym każdy kraj może zaprezentować swoje najcenniejsze odkrycia sztuki kulinarnej.   Skoro Włosi szczycą się pizzą i oliwą z oliwek, Czesi knedlikami i piwem Polacy także powinni pokazać to co najlepsze,  a  dla turystów polskie Oscypki są sporą atrakcją. Znajomi turyści z Francji, która jak wiadomo słynie z różnorodności produkowanych serów, byli zdumieni jego oryginalnym niepowtarzalnym smakiem. Smak ten faktycznie jest niepowtarzalny i unikatowy ponieważ wytworzony według ściśle opracowanej przez wieki receptury. Jednym z jej sekretów jest niedopuszczenie w procesie produkcji metalowych naczyń i przyrządów dzięki drewnianym balom, wiaderkom i foremkom ser przejmuje aromat drewna z którym ma kontakt. Tradycyjna produkcja według tradycyjnego przepisu jest gwarancją najlepszego smaku i aromatu. Bacowie i juhasi zajmujący się wypasem owiec i produkcją serów mają ku temu najlepsze kompetencje bowiem przekazywane od pokoleń. Proces ścinania podpuszczką masy serowej, formowania odpowiednich tradycyjnych kształtów, moczenia w solance a potem dojrzewania i wędzenia na każdym etapie związany jest z ściśle ustalonymi proporcjami i czasem trwania. Dzięki doborowi na przykład odpowiedniego gatunku drewna do procesu wędzenia powstaje oryginalny towar charakteryzujący się niepowtarzalnymi właściwościami. Należy dbać też o to aby producenci którzy nastawieni są tylko na zysk z pominięciem tego co dla produkcji najważniejsze nie psuli jakości marki.

Każdy europejski kraj z wielką dbałością podchodzi do wyrobów regionalnych, są one wizytówka i reklamą poszczególnych regionów. Polska jako kraj na pewno możemy poszczycić się wysokiej jakości mięsem, jarzynami i nabiałem którego chyba najbardziej koronnym produktem są górskie sery Oscypki.